fredag 28 september 2012

tisdag 25 september 2012

Typografi + Radio = Två saker vi gillar


Nästa lördag är det premiär för P1:s nya program Typo. Programmet är gjort av Filt, produktionsbolaget som är bäst på att berätta historier. Någon viskade dessutom att dessa två skulle vara med.

lördag 22 september 2012

Chip Kidd

Här kommer 20 minuter med ståupparen/bokformgivaren Chip Kidd. Fler föreläsningar från Bonnier Grid här.

fredag 21 september 2012

Heja, heja Stefania...


...hör vi oss själva skrika. Se mer – men inte så mycket mer – på eminenta Sidbloggen.

onsdag 19 september 2012

Seminarietips

Moderna museets programverksamhet är omfattande och ambitiös och det är ofta man känner att vill gå på deras föreläsningar. Nu på fredag ställs frågan om hur könsfördelningen ser ut i samlingarna på svenska konstmuseer. I panelen medverkar bla Linda Fagerström, konsthistoriker och författare till boken Kön, genus & design. En bok vi både intervjuas i och gjort omslaget till.

Linda Fagerström tog kontakt med oss när vi bara varit yrkesverksamma i några år, och även om vi redan då hade en gnagande känsla av att allt inte stod rätt till, hade vi inte funderat särskilt mycket över könsfrågor. Den akademiska världen är ovärderlig vad gäller att undersöka strukturer på djupet, och frågorna som Linda ställde blev ett uppvaknande för oss.

Ett annan händelse vi aldrig glömmer var den Berghselev (hör av dig om du läser detta) som för längesedan ställde frågan om det fanns någon skillnad i synen på manliga och kvinnliga formgivare, t ex om manliga uppdragsgivare lyssnade lika mycket på en kvinna som en man. Vi svarade tvärsäkert att det minsann inte var någon skillnad alls, möjligen en fördel att vara kvinna (runt den här perioden var vi med i en mängd designtidningar både i Sverige och utomlands). Först efter ett tag kom vi på att anledningen att vi inte känt av någon särbehandling var att vi aldrig någonsin haft en manlig uppdragsgivare. Vi blev inte sämre behandlade. Vi fick helt enkelt inte vara med.

tisdag 18 september 2012

Dagens gåshudar

Mammor, barn och sport och civilkurageflyg.

Designhistoria inside the box

Phaidon har kommit ut med en väskbox med grafisk designhistoria. Den kommer att bli en stilig accessoar till höstgarderoben. Men Phaidon – ni verkar inte ha gjort särskilt grundlig research? Paul, Max, Josef, Tibor, Jan, Henri, Adrian, Alex... är designhistorien verkligen såhär enkönad? Tänk utanför boxen.



Tjejpennan – igen


















Vi kan inte få nog av denna uppfinning!

Äntligen ute!


lördag 15 september 2012

Tidningskrönikan

I veckan har vi gjort en intressant iakttagelse på Presstop – skynda dit förresten, hela veckan ut kan man köpa 3 tidningar för 2 och 6 tidningar för 4 – så gott som alla internationella affärstidningar hade en kvinna på omslaget. Vi började möblera om bland omslagen i butiken för att visa er allihop men vi fick ge upp när vi hittade för många. Här är ett smakprov.


















Vi öppnar The Spectator, som ser ut så här:
























Huvudartikeln heter The great pay shift och är skriven av Liza Mundy, författare till boken The Richer Sex – en bok som undersöker ett förmodat maktskifte i USA. I denna artikel undersöker hon samma sak, men i Storbritannien. Hon berättar om hur Boris Johnson för fem år sa: ”Far more women than men are now receiving what is, in theory, an elite academic education. It's a stunning fact, the biggest social revolution of our lifetime. (...) the entire management structure of Britain will have been transformed and feminized ... The thing is huge, and it's happening at every level, and no one seems to be thinking about the consequences.”

Liza Mundy skriver om hur högutbildade kvinnor också blir de som tjänar pengarna och vilka maktkonsekvenser det får, både privat och politiskt. ” The female breadwinning (...) it's here to stay and will alter the way women date, mate, marry, plan, cook, clean, entertain, talk, retire, have sex, raise children and feel happy (or fail to do so).” Och sen går Mundy igenom varför och på vilka sätt hon menar att en ändrad ekonomisk maktbalans påverkar samhället.

Mundys artikel får oss att tänka på senaste numret av feministtidningen Esquire och Stephen Marches A Thousand Words-artikel The contempt of women – The rise of men. And the whining of girls. Egentligen handlar den ungefär om samma sak, men sett från perspektivet hos den som blivit omsprungen. Han pratar om mansbilden i Girls och om de menande skratt Michelle Obama får när hon säger om sin make att han är ”just a man”, men framför allt baseras artikeln på boken The End of Men and the Rise of Women av Hanna Rosin. Hennes analys är att kvinnor har hälften av alla jobb i USA och att det var män som drabbades av 2/3 av alla uppsägningar i the recession, kvinnor står nu för 60% av alla högre examina, och 44% av alla affärsexamina.

Den andra feminstrelaterade artikeln i The Spectator är skriven av en besviken Rod Liddle, som också ville bli bjuden på Naomi Wolffs relasefest för boken Vagina, där hon lät gästerna göra vaginor av pastadeg. Här berättar författaren själv hur det slutade.

Sådärja, nu har vi tipsat om tre pris- och läsvärda tidningar, här är tips på tre till: Intelligent Life, New York Magazine (sexspecial) och Port. Så spendera era breadwinning löner nu.

fredag 14 september 2012

Knoll i London

I London öppnar nu en utställning om Herbert Matter som bla arbetade för Knoll 1946–1966, innan makarna Vignelli tog över Knollkontot på 70-talet. Matter är för övrigt mannen som gjorde originalet till den affisch som Paula Scher gjorde en parafras på, och som hon sen fick ägna hela 80-talet åt att försvara i hennes och Tibor Kalmans designbeef.






























Se mer här.

Och så här gjorde makarna Vignelli:




torsdag 13 september 2012

Pick Me Up i London

Skicka in dina bidrag, inte minst för att få chansen att träffa festivalens curator Claire Catterall.

Honpennan är mäktigare än svärdet

Dear God please help us. Pennföretaget Bic har uppfunnit en kvinnopenna. Enligt förpackningen ska den ha bra glid och vara greppvänlig. Som så ofta önskar man att man hade fått vara med vid det där produktutvecklingsmötet. Läs entusiastiska kundrecensioner här.



”En bok så stor att man blev blå i ansiktet när man lyfte den ur hyllan.”

Lyssna på senaste avsnittet av Alex & Sigges podcast (avsnitt 16) där vi förutom att höra om Alex Schulmans terapi får höra Sigge Eklund berätta om när han upptäckte Richard Avedons bok An Autobiography. Art direction Mary Shanahan.

onsdag 12 september 2012

Feminism is not a rule book

”Feminism is a discussion, a conversation, a process.” 
Om ni inte redan sett, kolla in dessa sju minuter Tavi Gevinson på TED Talks. Framtiden ser ljus ut.

tisdag 11 september 2012

Höstens färg





















Vi vill ha ALLT härifrån.

tisdag 4 september 2012

Mesdames! Mesdames! Mesdames!



Om vi fick dra upp riktlinjerna här i världen skulle vi alla födas iklädda plagg från detta fantastiska märke. Kolla in, tråna, köp, häng upp plaggen på väggen.