söndag 17 juni 2012

Stockholmsbesök

The New York Times Magazine besöker Stockholm och träffar Emi ”wonderfully witty” (ja vi håller med) Gunér på  Urban Deli.

PS. Från och med nu heter Emi förresten Emi, ifall någon har undrat.

lördag 16 juni 2012

Kompetens vs kvotering?

Carolina Neurath skriver i dagens SvD om styrelsekvotering.

tisdag 12 juni 2012

Hall of Femmes intervjuar: Nicole Kärnell




Nicole Kärnell är nyutexaminerad från Beckmans, höggravid och aktuell med sitt bokprojekt Staden, en återutgivning av Anna Brantings roman från 1901.


Hej Nicole, hur kom det sig att du ville utbilda dig till formgivare?
Efter gymnasiet flyttade jag till Barcelona där jag bodde i tre år. Jag började läsa modedesign, men avslutade utbildningen och fick därefter jobb som assistent på spanska klädmärket El Delgado Buil. Vi var bara tre personer som jobbade där och rollerna var flytande, alla gjorde allt. det var när jag började göra våra look-books som jag fick upp ögonen för grafisk formgivning, innan dess visste jag knappt vad det var.

Jag bestämde mig för att flytta hem och söka till Beckmans, det kändes som att grafisk formgivning skulle kunna vara ett sätt för mig att ha kontakt med olika branscher som jag är intresserad av. Hemma i Stockholm fick jag jobb som ateljéassistent på Essen International, en grafisk identitetsbyrå. Jobbet på Essen var min första riktiga kontakt med branschen. Det var en nödvändig erfarenhet för mig, men ganska långt från det jag ägnat mig åt i Barcelona.

Berätta om ditt slutprojekt och varför du valde det?
Det jag har gjort är ett förslag på en återutgivning av romanen Staden, skriven 1901 av Anna Branting som var recensent, författare och gift med statsminister Hjalmar Branting. Staden är en av de första stadsskildringarna skriven av en kvinna i svensk litteraturhistoria, men har inte getts ut på över 100 år. Man skulle kunna säga att Anna Branting är i princip okänd som författare. Jag vill lyfta fram den här romanen idag, eftersom jag tror att den kan inspirera många. Den är modern och medryckande i sitt språk och den lyckas sätta fingret på ett socialt klimat som inte verkar ha ändrats så värst mycket det senaste seklet. Den har verkligen potential att bli en klassiker!

Jag valde det här projektet för att det finns så många delar av det som jag tycker är intressanta. dels formgivningsaspekten, hur man genom grafisk form kan kommunicera boken på olika sätt, men också den inblick i litteraturen jag har bjudits genom olika personer jag har kontaktat under arbetets gång. Bland andra Anna Westerståhl Stenport som är docent i litteraturhistoria och har skrivit ett förord till boken.

På ett personligt plan tycker jag att Anna Branting ger en beskrivning av den problematik hon upplever som kvinna i sin umgängeskrets, sådant jag kan känna igen mig i. Den personliga kopplingen blev en ögonöppnare för mig, helt plötsligt tyckte jag att jag förstår mig själv bättre.




På vilket sätt?
Branting slits mellan någon slags barnslig ilska gentemot sin omgivning och ett försök att passa in i densamma. Denna ambivalens märks i hennes förhållande till sin man, sina vänner och senare även till sitt jobb. Jag har ett liknande förhållningssätt till min omgivning, men också till min bransch. det finns attityder och krav som gör mig upprörd och ledsen, samtidigt vill jag någonstans vara en del av mitt sammanhang och har ett stort behov av att passa in.

När vi gick ut skolan för ungefär tio år sedan pratade man inte om genus på designutbildningarna. Hur ser det ut idag?
Jag upplever att genusdiskussionerna på Beckmans har varit på tapeten sedan er presentation av Hall of Femmes, på vårterminen i ettan. Jag hade innan dess funderat över att jag ibland på skolan kände att jag inte passade in eller hörde hemma. Jag tror att mycket handlar om avsaknaden av kvinnlga lärare inom vissa ämnesområden, till exempel typografi. Ert iniativ att lyfta fram kvinnliga formgivare var därför så behövt. Ni beskrev något som jag tror att många kunde känna igen sig i. Efter er föreläsning var det som att korten låg på bordet.

I tvåan bjöd jag in Vanja Hermele till skolan för att hålla en föreläsning om genus och jämställdhet i kulturbranschen. Hon tog upp det faktum att många kvinnliga studenter ”försvinner” efter sin konstnärliga utbildning. Dom kanske börjar ägna sig åt annat eller tar mindre framträdande roller i yrkeslivet. Frågan ”hur ska jag klara mig på en byrå, ska jag kanske jobba med något annat?” har kommit upp under diskussioner med klasskompisar. Självklart har det inte bara med genusfrågan att göra, utan även om det tuffa arbetsklimat, den konkurrens och det höga tempo som finns på vissa arbetsplatser.

Vad har du för förväntningar inför framtiden?
Jag ska ha barn om en månad så jag är såklart full av förväntningar. Efter det vill jag jobba vidare med det jag påbörjat med examensarbetet; att Staden ska återutges och att projektet kan växa åt fler håll. Jag hoppas också att jag ska hitta ett professionellt sammanhang som är spännande tillsammans med människor jag trivs med och kan lära av.

Vad är det bästa råd någon gett dig?
Var sak har sin tid – ett gott råd till en otålig person.

måndag 11 juni 2012

Hip, hip, Hiro

Ruth Ansel arbetade ofta med fotografen Hiro under sin tid på Harper's Bazaar och har berättat om hans tidskrävande perfektionism. Hiro är en av våra favoritfotografer. Hans foton är magiska och har kvalitéer som inte är tidsbundna, vore det inte för kläderna skulle man gissa på att bilderna var tagna både på 60-talet och i framtiden. Getty Museum i Los Angeles har nu köpt in 14 foton till sina samlingar. Se fler foton och läs mer på det här ambitiösa och trevliga dagliga nyhetsbrevet.





Courtesy The J. Paul Getty Museum, Los Angeles Copyright Hiro


























fredag 8 juni 2012

Rosa mål

Nu är det äntligen möjligt för kvinnor att spela fotbollsspel! RS Barcelona har producerat det första fotbollsspelet med kvinnliga spelare.


Man kan tycka att det är lite vågat med den rosa färgen (hur kom dom på det?) men ändå ... det känns ganska trevligt att se fotbollsspelare med bröst.

Alla bilder från Designboom. Tack för tipset, E.



Underbara kvinnor vid vatten





Kvinnor kan ha väldigt svårt att pricka munnen när dom ska dricka vatten, det vet vi alla, det har vi lärt från reklamens värld. Se fler darrhänta kvinnor här och komplettera med några lyckliga salladsätare.



onsdag 6 juni 2012

Utställningstipset, New York


Lella och Massimo Vignelli har just nu en utställning, Timeless, på Italienska kulturinstitutet i New York. Ovan parets inredning och grafiska form för restaurangen SD26 från 2009.

tisdag 5 juni 2012

Johanna Lewengard


























För några dagar sen tillkännagavs det: Johanna Lewengard är ny professor i grafisk design på Konstfack. Det vill vi uppmärksamma med en intervju.


Vad tycker du kännetecknar en bra designutbildning?
En bra designutbildning generellt och oavsett nivå är den som lämnar ifrån sig studenter med förutsättningar att positionera sig professionellt i förhållande till den verklighet de själva bäst kan relatera till och tror på.

Ser du skillnader i elevernas arbeten från när du gick i skolan?
Jag examinerades ju själv från Konstfack 2004 och ser egentligen ingen större skillnad från då och nu. Jag kan snarare känna igen mig i mycket av det som engagerar studenterna i utbildningssammanhanget. Möjligen ser jag ett ökat intresse för kollektiva processer, att studenterna bättre förstår vikten av att samarbeta. För mig är det en väldigt positiv utveckling som vi behöver ta till vara på och skapa ett organiserat utrymme för.

Berätta lite om din verksamhet utanför Konstfack.
Min verksamhet består nästan till lika delar av uppdragsbaserade som egeninitierade projekt och därutöver ägnar jag en del tid åt undervisning. De här olika delarna påverkar och utvecklar givetvis varandra på ett sätt som gör mitt arbete väldigt rörligt. 

Men för att beskriva det kort så är min verksamhet syftesdriven och processorienterad. Om jag kliver in i ett projekt med en färdig föreställning om hur det ska gestaltas i slutändan, så kommer ingen få valuta för pengarna. 

Vilken är din vision for utbildningen?
För det första vill jag se att vi får examensrätt för forskning inom grafisk design. För det andra vill jag se att ett intersektionellt perspektiv genomsyrar den pedagogiska utveckling vi står inför. Det är ett kvalitetsmål som vi inte har råd att underskatta om vi ska utbilda studenter med förutsättningar att göra skillnad både inom och utanför den egna disciplinen. Min vision, i sin mest övergripande och mer pompösa form, är att grafisk design på Konstfack ska gå i spetsen för att vara en deltagande och angelägen aktör i ett samhälle där demokratiska värden ständigt står på spel.

Som en del i ansökningsprocessen måste kandidaterna hålla en offentlig föreläsning, vad handlade din om?
De här provföreläsningarna har specifika punkter som är angivna på förhand. Bland annat vision för ämnesutveckling och eget konstnärligt arbete som jag redan varit inne lite på. Men eftersom det här är saker som jag tog upp redan i min skriftliga ansökan så använde jag föreläsningen till att gå in på hur och varför. För att dra det väldigt kort så kretsade min föreläsning kring saker som relationen mellan teori och praktik, estetik, visuell kultur, makt, metodutveckling och sociala rum.

Har du något råd du brukar ge studenter som ska ut i arbetslivet?
Glad sommar, ring om du undrar något!

söndag 3 juni 2012

Mer Anna Q

Finns att läsa här.

fredag 1 juni 2012

Till efterfesten

När du varit ute och fredagsrumlat i natt och släpat hem dom där trevliga främlingarna som verkade så angelägna om att se hur du bor, då vill vi tipsa dig om att samla dom i soffan och visa den här trevliga lilla filmen. Sånt man går igång på helt enkelt.