torsdag 29 mars 2012

Intervju med oss


I senaste numret av Bruno, ute nu.

Dubbelbra

Vår favoritman intervjuad i vårt favoritnyhetsbrev.

fredag 23 mars 2012

Elefantbuskis


Är inte den här elefanthannen lite för glad att se oss på kalaset? Fler oroande kompisar här.

Vi gillar


Mor-och dotter bilder – den finaste fotogenre vi vet. Här på senaste numret av Fokus Krog.

lördag 17 mars 2012

Hipster Branding



Kul och mycket träffsäkert om hur våra största varumärken skulle se ut om the artsy people fick bestämma.

onsdag 14 mars 2012

Irma Boom


Här är en intervju med den avantgardistiska formgivaren Irma Boom där hon berättar om sin syn på skillnaden mellan att göra böcker och tidningar, varför hon helst begränsar sig till enbart ett typsnitt och varför hon ogillar artist books.

söndag 11 mars 2012

Låt oss presentera kvinnan bakom kvinnorna


Låt oss presentera en av Hall of Femmes viktigaste medarbetare – Nina Beckmann, vår projektledare. Nina arbetar med flera olika projekt parallellt. Hon har varit vikarierande professor i illustration på Konstfack med ansvar för masterstudenterna och när hon inte projektleder Kolla! eller driver Wonderwall, styr hon upp vårt arbete med Hall of Femmes. Med sin outtröttligt konstruktiva attityd hjälper hon oss att hitta lösningar på problem, be
hålla fokus när vi snöar in på detaljer och ger oss ny motivation när vi blir trötta och gnälliga. Nina Beckmann är kvinnan bakom kvinnorna, och vilken kvinna sen!

Hur lyckas du vara effektiv när du organiserar så många saker parallellt?
När jag håller på med projekt som engagerar mig så blir jag som elektrisk. Då går det undan av bara farten. Jag tror jag har en fallenhet för en typ av organisering som krävs när man driver projekt, att snabbt förstå och utveckla uppdraget. Jag gillar också budgetarbete och hur man konstruktivt kan jobba med budgetar för att få ut mesta möjliga av dem.

Befruktar dina olika uppdrag varandra på något sätt? Hur?
Absolut. Då jag ofta arbetar med innehållsdrivna projekt inom visuell kommunikation, så finns flera synergieffekter. Jag lär mig nya saker hela tiden i projekten, något som ofta utvecklar och befruktar de andra projekten. Kontaktnätet vidgas och det ger ofta fler och bra ingångar.

För att ge ett exempel så jobbar jag förutom med Hall of Femmes med Kolla!. I år har vi tema Affischen. Jag fick höra talas om den intressanta utställningen och publikationen Graphic Design: Now in Production där Andrew Blauvelt, formgivare och curator på Walker Art Center, skriver om just affischer. Parallellt med detta sitter jag i en arbetsgrupp med Ivar Björkman och Ikko Yokoyama där vi arrangerar ett seminarium i maj på Konstfack. Till seminariet har vi nu tillsammans med Iaspis bjudit in Andrew att föreläsa. Dessutom var det nära att Paula Schers begåvade man Seymour Chwast kom till Kolla! Affisch Festival som äger rum nästa vecka.

Nämn tre personer du beundrar.
Först kom jag inte på någon, troligen för att det så lätt blir högtravande, som att sätta en person på piedestal. Sen när jag väl kom på en, kom jag på jättemånga, så egentligen beundrar jag nog många människor, i stort och i smått. Det kan vara människor jag jobbar med, jag kan bli hänförd av en utställning och beundra just den konstnären, och så beundrar jag mod och uppskattar nyfikenhet. Jag beundrar Louise Bourgeois, Ai Wei-Wei, Lina Thomsgård, Joanna Rubin Dranger, Liv Strömqvist, Anna Ternheim, min dotter Siri som är så orädd, Barack Obama, Mats Gustafsson för att nämna några.

Men ok, lite mer specifikt. Inga-Britt Ahlenius, för civilkuraget som verkar genomsyra hennes karriär. Robyn, hur hon tar saken i egna händer, startar skivbolag, utvecklas musikaliskt, bjuder på show och otippade lösningar samt hennes intresse för form och det visuella utryck. Paula Scher i sin oräddhet, smartness och professionalism.

Hur blev du feministiskt medveten?
Jag har svårt för orättvisor och stereotypa roller i allmänhet, så när jag upptäckte att kvinnor och män ofta förväntas vara på ett speciellt sätt så var jag själv inte alls bekväm med de rollerna. Jag gillar ingen av de stereotypa könsrollerna, varken den manliga eller kvinnliga. Man kan säga att jag blev feministiskt intresserad, dock inte så uttalat för mig själv, när jag gick i gymnasiet. Det blev allt mer tydligt när jag började jobba på skivbolag på nittiotalet som projektledare och snabbt insåg att det var få kvinnor i chefspositioner. Att kvinnor tjänar mindre för samma jobb är för mig fortfarande ett mysterium.

Vilken är din favoritbok i Hall of Femmes-serien?
Paula Schers. Jag tycker hon uttrycker sig fenomenalt. Avväpnande, skarpt, intelligent utan att på något sätt vara högtravande. Dessutom vågar hon vara personlig på ett tilltalande sätt. Det är en bok som alla kan ha glädje av oavsett yrke då hon säger så bra allmänmänskliga saker och kan analysera människor. Mitt intryck är att vissa personer som är väldigt framgångsrika får en generös inställning till sin omvärld och kan bjuda på sig själva.

fredag 9 mars 2012

Sveriges pretentiösaste kvinna


Och det menar vi som en komplimang, Susanne Osten.

En ny arena

Något har definitivt hänt, plötsligt känns det som att kvinnors representation huvudsakligen diskuteras inom näringslivet. Äntligen säger vi – det här är något vi välkomnar. Först när man kan visa på kopplingen mellan lönsamhet och jämställdhet kan det hända något på riktigt. Här kan ni läsa om P-G Gyllenhammars syn på kvotering och hur det ser ut i styrelserummen, och ni som vill kan idag chatta med jämställdhetsministern Nyamko Sabuni.

onsdag 7 mars 2012

Tre yrken mot trenden

Det finns bara tre branscher där kvinnor tjänar mer pengar än män – inom pornografi, prostutition och som modeller. Läs här om hur Showstudio började planera sin nya utställning Selling Sex – men fick tänka om.

Ione Rucquoi för Showstudio.

”När man är på Starbucks och folk klagar på att deras kaffe har för lite hasselnötssmak. Då vill man bara säga ’Åk till Kongo för i helvete’.”

Läs den långa intervjun med Margot Wallström i senaste numret av Icon.

torsdag 1 mars 2012

Herr Reklamare,

hur gick tankegången här?

Fler Pentagramnyheter



Paula Scher har gjort om nya Windows 8 och hennes design har som vanligt delat upp folk i för- eller emot. Och precis som vanligt låter hon sig inte bekomma utan tar kritiken med en klackspark.

Marina Willer


Vår idol och älskling – brasilienfödda Marina Willer – har som första kvinna blivit partner i Pentagram London. Kanske kände killarna på Pentagram att 2012 skulle bli året då de vågar ta steget och testa hur är att arbeta i en flerkönad arbetsgrupp? Eller så har de bara läst de senaste rapporterna om att ju fler kvinnor i toppen desto bättre business. Mer här.

Pink is the navy blue of India

Ett helt annat gäng, som förmedlar rättvisa på ett helt annat sätt är Gulabi Gang, läs mer här.
Pink ladies, 2012
Pink Ladies, 1979

2 good 2 b true



Idag fyller Rättviseförmedlingen 2 år. Att berätta om allt de utträttat under den tiden skulle ta oss 2 år bara det, så produktiva har de varit. En enkel och genial idé som visat oss att så länge vi är konstruktiva och hjälps åt så kan man åstadkomma förändring (ja, nu ryser vi).