tisdag 30 augusti 2011

Så lika så olika – tankekedjan


När vi ser den här tvättmedelskampanjen kan vi inte tänka på något annat än Alexander McQueens installation som gick att se på The Met under våren, där ballerinan Shalom Harlow får sin vita klänning nedsprutad med färg av två industrirobotar (scrolla ner till No.13), på ett sätt som får oss att associera till någonting fruktansvärt, McQueens verk i sin tur är inspirerat av konstnären Rebecca Horns sprutkonstverk (spola fram till 3.30) Les Amantes, som får oss att tänka på Magrittes finfina bild med samma namn, som återigen får oss att tänka på McQueen och hans kollektion Joan inspirerad av en brinnande Jeanne d'Arc, vilket får oss att tänka på Massimo Vignelli som sa att Jeanne d'Arc var världshistoriens mest inspirerande kvinna, vilket vi håller med om.

måndag 29 augusti 2011

Trompe l'oeil

Andrej Pejic fotad av Valerie Belin för New York Magazine.

En till fin gender bender bild. Läs om världens sötaste pojke här.

Lika som bär


Slas och Bryan Ferry.

söndag 28 augusti 2011

Och Gud skapade den svenske mannen


Tack E.

fredag 26 augusti 2011

Paula, Massimo, Ellen och Alice ...

...samt några till kommenterar Steve Jobs på T bloggen.

Stay hungry, stay foolish

Världens vackraste böcker

Igår kom ett paket till oss med två böcker som är så fina och avancerat konstruerade att man vill ha handskar på sig när man tar i dom. Böckerna ingår i Typotron serien och är formgivna av typografen och formgivaren Roland Stieger. Roland är lärling till Jost Hucholi och verksam i den lilla staden St Gallen som blivit ett centrum för innovativ bokformgivning. Eller som Jost själv sa på en föreläsning på AIGA för ett par månader sedan, ”för mig är det ofattbart att folk i New York känner till oss, ingen i min hemstad vet vem jag är eller vad vi gör”. Med avstamp och möjligen i opposition med den stränga schweiziska traditionen lyckas det här nya gardet skapa något som känns hantverksmässigt och tekniskt virtuost (dock utan att vara det minsta virtuosa, om ni förstår vad vi menar).
Det känns inte bara modernt – det känns som framtiden.

Typotron no 27 och 28. Formgivning: Roland Stieger.

torsdag 25 augusti 2011

HoF i Elle


onsdag 24 augusti 2011

På önskelistan

Hej Vince
Om vi får fira julafton tillsammans med dig och den här kvinnan lovar vi att du ska få världens finaste present av oss. Det är en katalog formgiven av Sveriges bästa formgivarduo genom tiderna (den andra). Det är en verklig raritet – vi vet att du gillar sånt – och vi fick den för ett rätt bra pris (vi har pantsatt våra svärmödrars juveler). Om vi får träffa Fran IRL skulle vi vilja fråga henne två saker: Hur gick det till när du upptäckte att det som kvinna går att vara vara både rolig och pretentiös? Och inte minst: Finns det nån affär i NY som säljer herrskjortor med hål för manschetter i storlek XS?


Katalog Andy Warhol, Moderna Museet, 1968. Formgivning: Melin/Österlin

fredag 19 augusti 2011

Fredags chic(k)


Polly Mellen, alla fotografers favoritstylist, fotad av Steven Meisel och intervjuad av Nicolas Ghesquière.

Leon

Leon. Foto: Trea van Drunen.

Vince Aletti – mannen vi aldrig kan få nog av – har varit i Amsterdam för att delta i juryn för Pride Photo Award. Vinnare är den enkla och rörande bilden på 12-årige transpojken Leon.

Vince berättar att det var intensiva dagar och att han inte hann med något annat än juryarbete, men att hotellet, ett ombyggt före detta fängelse med olika specialdesignade rum, var ”terrific”. Som en bonus för en man med hans läggning fungerade hotellet som ett designarkiv med kabinettskåp fyllda av gamla tidningar. Tanken på Vince liggandes uppe på nätterna nerbäddad med en stor bunt World of Interiors ska bli vår snuttefilt i höst.

Här ett hemma-hos reportage och en intervju med Vince, som får oss att drömma om att fira julafton i East Village. Förutom att hans hem ser mer städat ut än vi minns det, saknar vi också en bild inifrån badrummet där även badkaret är fyllt av böcker, samt handdukshållarna där den ena är märkt Boys och den andra Men.

tisdag 16 augusti 2011

Snart i Barcelona


Den 3–4 oktober kan man åka till Barcelona och gå på maratonkonferens, AGI Open 2011, och höra exempelvis Paula Scher föreläsa.

Radiointervju med Janet Froelich


Vi har precis börjat arbeta med fyra nya Hall of Femmes böcker. En av dem är Janet Froelich, som man kan höra här i en intervju från 2007 i Debbie Millman radioshow Design Matters.

fredag 12 augusti 2011

”Your mom every night for a dollar”


Tina Fey ger svar på tal.

onsdag 10 augusti 2011

När antibiotika inte hjälper – skilsmässa.

Ett bröst i taget

Det kommer ett paket på posten från Brigitte Woischnik som är curator till den retrospektiva utställning med Lillian Bassman och Paul Himmel som visats i Hamburg. Med i paketet finns en filmad intervju med paret Himmel-Bassman. De håller varandra i handen och har matchande outfits, förmodligen världens snyggast klädda 90-åriga par.

Lillian berättar om perioden då hon kallades ”the queen of lingerie”. Eftersom det var strängt förbjudet att visa båda brösten så fotade hon alla sina modeller i profil.

Om bilden nedan berättar Lillian att modellen var så full att dom var tvungna att vända bort ansiktet på henne. ”Vi hade ätit lunch i Paris och druckit en hel del ... men ingen behövde fota mitt ansikte.”


tisdag 9 augusti 2011

Mer Cipe

Seventeen, juli 1948.
Seventeen, april 1948.
Seventeen, maj 1948.
Art direction och illustration Cipe Pineles.
Charm, juli 1951.
Charm, mars 1952.
Charm, maj 1954.
Charm, januari 1954.
Charm, oktober 1954. Allt av Cipe Pineles.

måndag 8 augusti 2011

Cipe Pineles – pionjären


När filmtidningen Stardom skulle göras om för att ett mer säljande magasin, kallades redaktören Helen Valentine in. Hon sa att inget kunde intressera henne mindre än ett filmmagasin, men att att de istället borde göra en tidning för en ny och hittills oidentifierad marknad – tonårstjejer. Hon sa att här fanns en stor målgrupp som hon tyckte antingen blivit negligerade eller behandlats som mindre vetande.

Tidningen fick namnet Seventeen och lanserades 1944, bara ett år innan Junior Bazaar som hade liknande inriktning. Efter något år anställdes Cipe Pineles som Seventeens ad och Estelle Ellis (senare Rubinstein) som marknadsföringschef. De tre kvinnorna blev en supertrojka som arbetade tillsammans under många år. Det skiljde nästan trettio år mellan dem i ålder; när tidningen startade var Helen Valentine 54 år, Cipe Pineles 39 år och Estelle Ellis 28 år. De kom att bli nära vänner och umgicks även privat med sina familjer. Estelle Ellis har berättat att deras vänskap var ovanlig för tiden, de få kvinnor som fanns i branschen hade ofta kämpat hårt för sin position och få hade ork eller vilja att stötta andra kvinnor.

Seventeen, juli 1949.

Efter några år började Seventeen förlora läsare och Helen Valentine blev tillfrågad att ta över tidningen Charm. Tidningen riktade sig till unga kvinnor som befann sig i det korta glappet mellan att de hade slutat skolan, och därefter förväntades arbeta ett par år innan det blev dags att gifta sig.

Återigen förstod Helen Valentine att här fanns en ny målgrupp – kvinnor som faktiskt ville arbeta även efter att de gift sig. Målgruppen utvidgades till att omfatta yrkesarbetande kvinnor i alla åldrar och behandlade arbetslivet som någonting självklart. En tidig föregångare till The Gentlewoman kanske, vars chefredaktör Penny Martin menar att kvinnor älskar att prata jobb men sällan får göra det. Charm hade undertiteln ”The magazine for women who work” och var feministisk innan feminism fanns.

Charm, juni 1951.

Cipe Pineles var gift två gånger och båda gångerna med män som hette William. Den första mannen, William Golden, vägrade medlemskap i Art Directors Club, med motiveringen att han inte ville ta vara med i en konservativ klubb som inte kunde tänka sig att ha med kvinnor. Sura över kritiken drog de tillbaka erbjudandet, men 1948 blev både han och hans fru tillfrågade, och Cipe Pineles blev den första kvinnan att att väljas in i Art Directors Club.

Make nummer 2 hette William Burtin och var Ad på Fortune Magazine. Han var vän till familjen och han och Cipe gifte sig när båda förlorat sina partners inom loppet av ett år. William Burtin kom från Tyskland och fick på 30-talet två gånger förfrågan av Goebbels att bli chef för propagandaministeriets designavdelning. William, som var gift med en judinna, ville inte arbeta åt Hitler och snirklade sig ur. Andra gången han blev kontaktad hade han is i magen och bad Hitler om ett visum så att han kunde ”resa runt och fundera på hur uppdraget skulle läggas upp”. Han fick sitt visum och flydde omedelbart landet med sin familj.

Martha Scotford som skrivit en biografi om Cipe Pineles, ger här sina bästa karriärtips med Pineles som exempel.

söndag 7 augusti 2011

Tio frågor till Gloria Steinem


Här talar feministikonen Gloria Steinem, nu 77 år, om tredje vågens feminism, sitt utseende och om hur hennes karriär blev lidande av hennes insiderreportage från en Playboyklubb (som senare blev filmen A bunny's tale med Kirstie Alley i huvudrollen). I textversionen av intervjun säger hon även att kvinnor till skillnad från män blir mer aktivister ju äldre de blir – själv blev hon blev känd som feminist först när hon närmade sig 40. Gloria Steinem startade 1972 tidningen Ms. tillsammans med Letty Cotty Pogrebin, med Bea Feitler som ad. Läs även intervjun i Interview och titta på Mikael Janssons snygga porträtt av henne.

Ms, 1973. Art direction: Bea Feitler
Här kan man om man anstränger sig se fler omslag på väggen bakom Ms Steinem.

fredag 5 augusti 2011

Ellen (Who?) Willis


Läs Jan Gradvalls artikel (så bra!) om Ellen Willis, New Yorkers första kvinnliga rockkritiker, så bortglömd att inte ens hennes egen dotter kände till hennes gärningar. Efter sju år som rockkritiker gick hon vidare och började skriva om feminism och politik. Läs också uppföljningen på artikeln.

”Birds fly – I design”

Här kan ni ladda ner en intervju med Massimo Vignelli där han berättar om samarbetet med sin fru Lella, och om hur en mans ego bara växer med stigande ålder, så mycket att han till slut behövde skaffa ett större arbetsrum.

torsdag 4 augusti 2011

Värdeökning

Ruth Ansels bok är slutsåld, men nu finns den att köpa till ett härligt uppiskat pris på Amazon. Don't you dare sälja era exemplar vidare, vi gillar att vara dyra.