fredag 25 februari 2011

April Greiman

År 1984, när gemene man såg datorn som en science fiction-apparat, och gemene designer såg den som ett hån mot gammal hederlig hantverkstradition, satt April Greiman vid sin första dator uppkopplad mot en videokamera och gjorde grafisk form. Hon hade på en föreläsning mött en Mac-utvecklare som trots hennes protester drog med henne att titta på den senaste produkten, en Apple Macintosh 128K. Hon blev hooked och köpte den direkt. Lite senare köpte hon en Macintosh Plus där hon gjorde sitt mest kända verk Does it Make Sense? för tidningen Design Quarterly, 1986. Som gästformgivare av numret gjorde hon som en fold-out med en bild av sin nakna kropp. Numret blev vad vi idag kallar en snackis. Minst sagt.

Does it Make Sense, Design quarterly. April Greiman, 1986.

Greiman är född 1948 och utbildades i Basel av New wave läraren Wolfgang Weingart. Hon har kallats den som förde postmodernismen till USA, the Californian New wave Style. Idag arbetar hon i egna företaget Made in Space i Los Angeles med arbeten som befinner sig i gränslandet mellan grafisk design, konst, arkitektur, video och datagrafik. Förutom den konstnärliga verksamheten driver hon även ett spahotell. Där ska vi bo när vi hälsar på henne i vår har vi tänkt.

Wilshire Vermont, offentlig konst

Hon säger att en sak är genomgående i hennes arbeten oavsett medium, och det är att hon ser ett utrymme som tredimensionellt, inte platt, och att det är så hon layoutar. Hon beskriver det som ”objects in space” och fortsätter: ”Hard to take credit for creating space, but I'm willing to do it after a couple of glasses of wine or something!”
Samma teknik som hjälpt henne att bryta ny mark har naturligtvis också satt begränsningar för hennes arbeten genom att teknikutvecklingen sätter gränser. Den begränsningen finns också ständigt närvarande idag anser hon, när de flesta formger hemsidor i illustrator och photoshop och resultaten aldrig blir väsenskilda.

April Greimans råd till unga formgivare lyder ”Just make sure you love what you do or this would be a pretty crappy way to spend your life!”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar