onsdag 18 november 2009

Svensk bokkonst 2009

Först Irma Boom och nu det här! Vi blev glatt överraskade och uppriktigt förvånade när vi såg att årets jury i Kungliga Bibliotekets tävling Svensk Bokkonst bestod av enbart kvinnor.
Vilket också verkar ha avspeglat sig i resultatet där hela 21 av 25 utvalda böcker var gjorda av kvinnliga formgivare.
Läs mer här och här.

4 kommentarer:

  1. Haha, humor (kan vi kalla det gubbvälde i bokform)! ;D

    SvaraRadera
  2. Borde inte hela er bransch (hur man nu drar en sån gräns) bli heligt förbannade på en sån här sak?? Jag tror - men vet så klart inte säkert - att nåt liknande inte hade fått ske i min "bransch", akademin. Men kanske är det för att vi har statens ögon på oss? Naturligtvis finns synliga och dolda ojämställdheter även inom forskning och högre utbildning, absolut, men det här tycker jag verkar extremt. Ruttet.

    SvaraRadera
  3. Det är lika intressant för oss att höra jämförelser från den akademiska världen och du har nog rätt när du säger att något liknande vore omöjligt eftersom ni är reglerade på ett annat sätt. Hos oss finns alltid möjlighet att hänvisa till tycke och smak eller att ”det är tråkigt men tyvärr gjorde inte fler kvinnor några bra böcker i år”. Problemet som vi ser det är att designbranschen tror sig vara modern och därmed befriad från omoderna värderingar. Medan den ”mossiga” akademiska världen ligger längre fram. Intressant i sammanhanget är också att mer närliggande områden, såsom konst och arkitektur diskuterar de här frågor i mycket högre grad. Och har gjort det länge.

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet, hade inte kunnat formulera det bättre själv!

    SvaraRadera