måndag 30 mars 2009

Let's talk about money

Vad innebär ordet framgångsrik? Är det att vara bra på det man gör? Ha ett gott rykte? Vinna priser? Vara med i tidningen? Tjäna mycket pengar?

Inom vårt yrke är män överrepresenterade, ungefär 80/20. Bevis finns, det kallas statistik. "Men på skolorna är tjejerna jätteduktiga!". Det finns betydligt fler yngre kvinnor verksamma i designbranschen än kvinnor över 40. Fler formgivare som är unga och lovande än medelålders och väletablerade. Är det en ny generation som stormat ut på banan och kommer att förändra statistiken? Inget svar finns än.
När vi pratat med folk i branschen dyker ofta frågan om pengar upp. Vem som får betalt och vem som inte får det. Prestige är tätt kopplat till pengar. Olika sorters uppdrag har olika sorters budget. Mer pengar ger större möjlighet att plocka in rätt personer till ett uppdrag. (Därmed inte sagt att det inte går att göra ett bra jobb med en liten budget men det är inte det vi diskuterar nu.)

Lars Hall som är en av dom vi samtalat med säger att han aldrig tänkt en sekund på pengar, han har brunnit för att göra bra jobb. Han har haft turen att uppnå båda sakerna. Med pengar följer inte bara makt utan också självförtroende. Ruth Ansel berättade för oss att någon sagt att betalning är ett konkret sätt att få veta sitt värde på marknaden. Behöver vi tillägga att kvinnor tjänar mindre pengar än män?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar